Skip to main content

Duurzaam festival


Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht in het dagelijkse leven, zo ook op het uitgaansleven en festivalleven. Hoe springen we daar bij Popelucht op in op basis van energie, grondstoffen en materialen, mobiliteit en transport, water en eten en drinken?

Energie

100% van onze energievoorziening op ons evenemententerrein komt vanuit het vaste stroomnet. Hierin zijn we afhankelijk van het duurzaamheidsbeleid van Gemeente Etten-Leur. Als back-up staat op het terrein wel een dieselaggregaat mocht er een capaciteitsprobleem zijn vanuit het net, of een incident zijn met stroomuitval.

Waar voorheen op het terrein veelal gebruik werd gemaakt van “ouderwetse” lampen, is inmiddels het overgrote deel van de verlichting voorzien van LED-techniek om verbruik te minimaliseren.

Transport

Popelucht heeft een lokaal / regionaal karakter, dus daarom werken we ook al jaren samen lokale en regionale leveranciers. Vrijwel alle onze toeleveranciers komen uit een straal van 10km vanaf het festivalterrein, met een enkele uitzondering daargelaten. Toeleveranciers en crew komen met auto’s, busjes, vrachtwagens naar het terrein: de meeste nog niet elektrisch, en waterstof is nog verre toekomstmuziek. Transporten worden zoveel mogelijk gecombineerd, en waar mogelijk wordt alles in 1 transport vervoerd van en naar het festivalterrein.

Publiek komt voor het overgrote deel te voet of met de fiets naar het terrein wat in aanloop naar het festival ook zal worden gepromoot op social media. Hetzelfde geldt voor de crew.

Artiesten crew komen met auto’s, busjes naar het terrein, maar er worden max. 1 à 2 voertuigen per band toegelaten op het moment. 

We zijn een kleine speler op de markt dus zware eisen kunnen we niet stellen aan derden, echter zijn we gezien de ontwikkelingen in de huidige markt i.c.m. Nederlandse en Europese regelgeving en van overtuigd dat voertuigen uiterlijk 2030 niet meer op fossiele brandstoffen rijden.

Afval

De afvalhoop moet worden geminimaliseerd en alle verbruiksmaterialen moeten zoveel mogelijk gescheiden worden ingezameld voor hergebruik of recycling. Op Popelucht scheiden we het afval in Papier, PMD, glas, en restafval, en wordt op maandag gescheiden aangeleverd aan Gemeente Etten-Leur.

Water

Het drinkwaterverbruik op Popelucht is minimaal en toevoer wordt gebruikt voor drinkwaterpunten, spoelwater bar en spoeltoiletten. 

Plastic 

In 2023 zijn we overgestapt op op ecologisch afbreekbare munten en daarnaast wordt er ook in 2024 gewerkt met cup-to- cup system.
Dat houdt in dat je een half muntje betaalt voor je eerste beker, en vervolgens steeds je beker voor een schone beker inwisselt als je een nieuw drankje bestelt. Beker kwijt? Dan betaal je opnieuw een half muntje voor een schone beker.

Nieuw dit jaar is dat je wanneer je het festival verlaat, je beker kunt inleveren bij onze infostand op het terrein in ruil voor een kortingsvoucher van AH. Zo krijg je de kosten voor de beker weer terug in korting op je boodschappen! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen geen voucher te nemen en de waarde van de beker als donatie te zien voor Popelucht, zodat ons gratis festival nog lang kan blijven bestaan.
Aan de kortingsactie zijn voorwaarden verbonden. Deze staan vermeld op de vouchers.

Her en der zal je op het terrein nog plastic gebruik tegenkomen, maar richting 2025 gaan we stapsgewijs over naar alternatieven. Daarbij kijken we vooral ook naar hoe onze grote broers van bijvoorbeeld Pinkpop, Graspop en dergelijk het doen.