De geschiedenis van Popelucht

In 1985 waren er in Etten-Leur al veel popmuzikanten. Als deze elkaar al wisten te vinden en een band begonnen, was er een groot probleem om een geschikte oefenruimte te vinden. En als dit probleem overwonnen was en een repertoire ingestudeerd, kwam het grootste obstakel: het krijgen van optredens.

Om dit moeizame proces een handje te helpen richtte stichting SABEL een popcollectief op, POPEL, en bracht dit onder in het toenmalige jongerencentrum “ de Harre”. (SABEL was destijds de organisator van het roemruchte Pop-in, dat tijdens de Amilto Nederlandse topbands naar Etten-Leur haalde.)

Er werd een ruimte geïsoleerd zodat deze dienst kon doen als oefenruimte en omdat er in “de Harre” regelmatig bands optraden konden de beginnende bands hierbij aanklampen. Later werd de aanwas van Etten-Leurse bands zo groot dat POPEL de gehele muziekprogrammering overnam.

Het aantal bands bleef groeien en ook de vraag van regionale bands om in Etten-Leur te spelen nam zulke grote vormen aan dat besloten werd met Pasen en Kerstmis festivals te organiseren, zodat er meer bands op konden treden.

Podium 1990Omdat er in Etten-Leur verder erg weinig gelegenheid was voor optredens werd ook een openlucht zomerfestival opgezet, in het Oderkerkpark. In 1989 regelden Bert van Leeuwen en Joost van Rijckevorsel een vrachtwagen, wat bands en een paar kratten bier. Roel van Zeelst (Idak) en Jan Konings (Travelin´Light) zorgden voor wat geluid en licht en een festival was geboren. Na afloop werd besloten dit vaker te doen en in 1991 viel voor het eerst de naam Popelucht. Toevallig was dit ook het enige jaar dat het festival naar binnen uitweek (naar de oude “ Harrezaal”) vanwege noodweer.

Langzaam groeide het festival. De vrachtwagen werd vervangen door de gemeentekiosk, weer later door 2 trailers te koppelen, en tenslotte een “ echt” podium. Omdat de vraag naar een podium veel groter was dan wat Popelucht kon bieden, werd in ´91, ´93, ’94 en ´95 Popelucht 2 x gehouden, tijdens de Cumel manifestaties en Rock City.

De alsmaar stijgende bezoekersaantallen brachten ook de nodige problemen mee. De overlast voor het centrum van Etten-Leur nam toe, er waren te weinig voorzieningen zoals wc’s e.d. , en een bar draaien in eigen beheer werd steeds moeilijker. Vanuit het publiek en de bands kwam er een steeds grotere vraag naar een avondprogramma, waarvoor echter in het centrum van Etten-Leur geen vergunning werd gegeven.

In 1996 besloot POPEL om het festival uit te breiden. De nieuwe locatie werd het Brabantpark, waarvoor wel een avondvergunning werd afgegeven, en ook op zaterdagavond iets gedaan mocht worden. De hele infrastructuur werd een forse maat groter. Door de grotere opzet moest Popelucht ook wat bekendere namen erbij krijgen om een nog groter publiek te trekken. Voor de kinderen kwam er een luchtkussen te staan en ook voor wat te eten op het terrein werd gezorgd. De nieuwe opzet bleek een groot succes. De sfeer van het familiefestival bleef behouden, de toegang bleef gratis en er kwam veel publiek bij. Popelucht trok 1500 zeer tevreden bezoekers. Op Popelucht speelden, naast vele Etten-Leurse en regionale bands, o.a. WC Experience, de Zingende fresia’s en Brotherhood Foundation. Steeds meer bands wisten Popelucht als springplank naar grotere bekendheid te gebruiken.

Deze opzet van het festival bleek echter niet vol te houden. De grotere bands en alle voorzieningen werden onbetaalbaar. In 2001 keerde Popelucht terug naar het Oderkerkpark. Een bescheidener, maar sfeervollere opzet, met behoud van de zaterdagavond en de kleinere bands, maar zonder grote namen. Het trouwe publiek wist ondertussen ook dat de kwaliteit van de “onbekende” bands erg hoog was en bleef massaal komen.

podium2010Op Popelucht werd de zaterdagavond steeds een thema, zoals Queen tribute, Nederlandse muziek, sessieavond, tribute night, of cover evening waardoor een heel andere sfeer ontstond als op zondag. Op zondag werd enkele jaren geopend met Etten-Leur Zingt. Door de alsmaar stijgende vraag van bands werd dit weer ingeruild voor podiumruimte. In 2010 werd de jubileumeditie, 25x Popelucht gevierd, met tal van bands die ooit als onbekend bandje optraden en nu succesvol zijn de popwereld.

Popelucht groeide gestaag door naar de 3500 bezoekers en in 2012 werd een 2e podium gevonden in de kapel in het park. Dit kleinere binnen podium biedt ruimte aan bands in opkomst waarvoor het hoofdpodium nog net een maatje te groot is. Op zaterdagavond biedt het Kapelpodium ruimte voor thema’s die sterk afwijken van de “normale” programmering. Van 2012 t/m 2014 werd er Dance Chapel georganiseerd, in 2015 is Nederlandstalig het thema.

Popelucht biedt een zeer afwisselend, voornamelijk regionaal, programma, met zoveel mogelijk verschillende muziekstijlen. De winnaars van bandwedstrijd Doe Maar Vet krijgen de gelegenheid om zich in de kijker te spelen. De overige bands worden gevonden door aanmeldingen, uitwisseling met andere festivals, tips en veel optredens bezoeken. Veel bands lukt het om daarna de stap te maken naar de grotere podia en festivals, met grote acts te kunnen touren of zelf internationaal door te breken.

Met 30 edities van Popelucht behoort dit festival tot de langst bestaande van het land en is uit Etten-Leur niet meer weg te denken.

Nieuwsbrief